Отець Роман Демуш: «Ми їдемо на СДМ, щоб засвідчити світовій молоді Христа страждаючого, і щоб зустрітися із Христом воскреслим»

Читай також

  • Українська молодь URBI ET ORBI голосить правду про страждання нашого народу
  • Відбулися IV дні формування для молоді
  • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
        • Отець Роман Демуш: «Ми їдемо на СДМ, щоб засвідчити світовій молоді Христа страждаючого, і щоб зустрітися із Христом воскреслим»

          Дорогою до Лісабону на Світові Дні Молоді, між Лурдом і Мадридом, поспілкувалися з одним із організаторів участі українських хлопців і дівчат у цій події, заступником голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отцем Романом Демушем. Читайте про важливі сенси, яким наповнене це молодіжне паломництво, і надихайтеся.

          На яких трьох месиджах у дорозі цього паломництва молодь має зосередити свою увагу?

          — Українська молодь їде дорогою на СДМ і це дуже тішить. Ми, як Марія, швидко встали і зібралися, не зважаючи на всі виклики, на війну.

          Ми натхненні словами Глави нашої Церкви Блаженнішого Святослава, що маємо там бути, бо є ті, які не хотіли б, щоб ми взагалі були. 


          Кожен учасник СДМ є привілейованим. Ми — представники УГКЦ та РКЦ в Україні — дуже багато старалися і зробили, щоб молодь мала можливість із мінімальними витратами взяти участь в СДМ, щоб отримала пакети паломників.

          Тому так важливо запитати себе: чому саме я в цій дорозі? А також надавати сенс тому, що ми робимо, чому їдемо на СДМ. Це точно не туристична поїздка. Це значно більше. Тож окресліть для себе значення нашого перебування на цій події, нашу інкорпорованість, задіяність у всіх тих ініціативах. 

          Дуже важливо вміти розпізнавати Божий промисел у нашому житті, чути Божий голос. Такі події є нагодою зрозуміти, що Бог хоче від мене, що Він говорить тут і зараз — через інших людей, через події, через молитву і тишу. На СДМ буде дуже багато молитовних моментів і через них Господь перебуває у нашому паломництві. Тому так важливо почути Божий голос. 


          СДМ для багатьох стане джерелом покликання та його осмислення. Тому так важливо відповісти, сказавши своє «так», вирушити в дорогу свого життя із конкретною місією та розумінням себе.

          Також в СДМ важливі зустрічі. Їх буде багато. Перш за все — зустріч із живим Христом. Такі події є нагодою зустрітися з Богом у молитві, на Святій Літургії, в обличчях ближніх. 

          Окрім того, нам важливо, щоб українська молодь із усього світу зустрілася на цій події. Ми матимемо чудові молодіжні українські ініціативи, на які долучатиметься молодь із Філадельфії, Італії, Іспанії, Португалії, Польщі та й наші чисельні групи з України. Ми хочемо дати можливість їм обʼєднатися і творити нашу глобальну Церкву.

          Зустріч зі світовою спільнотою на СДМ є нагодою свідчити про Україну, говорити правду про війну в нашій країні, а також правду про воскресаючу Україну. Це — місія української молоді. 

          Ми їдемо на СДМ, щоб засвідчити світовій молоді Христа страждаючого, і щоб зустрітися із Христом воскреслим. 

          Чи стане ця поїздка можливістю для внутрішніх змін?

          — Усе залежить від того, як ми це переживаємо: серйозно чи формально. Тому важливо поставитися до цієї події відповідально, ввійти в усі ці процеси. 

          Вже зараз, в дорозі до Лісабону, мали нагоду побачити здивування нашої молоді від того, як багато є віруючої католицької молоді в світі. Бо часом здається, що в Європі нема віруючої молоді. Та це не так! 

          Крім чисельності віруючої молоді, ми побачили також їхні стосунки з Богом — вільні, невимушені, легкі, справжні, дружні. Мені би дуже хотілося, щоб наша молодь також навчилася будувати справжні стосунки з Богом. Сподіваюся, що СДМ стане нагодою і поштовхом для внутрішньої зміни, для духовного зросту наших молодих людей. 

          Що для цього має робити кожен із нас? 

          — Для цього кожен має робити те, що може: вчитися, бачити, фільтрувати і застосовувати це в своєму житті. За прикладом Марії, нам важливо почути голос Бога і сказати Йому «так». Вона, коли дізналася про свою родичку Єлизавету, швидко зібралася і рушила в дорогу. Це означає, що й кожен із нас має швидко долучитися, щоб робити щось для свого духовного життя, для переміни, для метаної.  Перш за все для переміни в своєму серці, але також і для переміни України. 

          Ми бачимо, як, за словами Блаженнішого Святослава, «тягар війни» впав на плечі української молоді. І заклик, який ми чули від Пари Франциска ще на СДМ у Кракові — «встань з дивану», це — заклик до дії. Сьогодні наші хлопці і дівчата захищають нас на фронті, волонтерять, піднімають економіку… Дуже важливо не бути байдужим, і робити все залежне від нас.

          Тішимося, що серед величезної кількості молодих українців — понад 500 осіб, які візьмуть участь в СДМ, є 50 волонтерів, які служать  молоді. Ця привілейована група дуже важлива, адже вона є репрезентативною для нашої церкви і країни.

          Які цілі варто поставити перед собою, щоб вповні пережити СДМ?

          — Я б не ставив цілі, а був готовим до несподіванок. Бо, ставлячи цілі, ми обмежуємо Божу дію, Його промисел. Поклик Святого Духа — бути відкрити до новизни, до зміни, до чогось нового. Мати відкрите серце і критичне мислення, тобто аналізувати, але бути відкритим. 

          Ми зустрінемося на СДМ із різними культурами, та, як писав Тарас Шевченко: «чужого навчайтесь і свого навчайтесь». Коли ми зустрічаємося з іншими, не забуваймо про небезпеку асиміляції. Важливо розуміти, ким ми є, і бути відкритими до інших, щоб ми збагачувалися і творили єдність у різноманітності. 

          Спілкувалася Наталія Павлишин

           

          Читай також

        • Українська молодь URBI ET ORBI голосить правду про страждання нашого народу
        • Відбулися IV дні формування для молоді
        • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"